Start verbouwing ’t Nut

Met hun beider handtekeningen bekrachtigden Carel Gaaf van de David Evekink Stichting (DES) en Corno van Renssen van Perspectief Zutphen woensdag 12 juni jl. de vernieuwde overeenkomst over ’t Nut in Warnsveld. Vervolgens namen ze samen de sloophamer ter hand. Daarmee is de grootscheepse verbouwing van het buurthuis officieel gestart. Aan het eind van dit jaar is het meer dan honderd jaar oude gebouw weer klaar voor de toekomst en is de maatschappelijke functie voor het dorp behouden én versterkt.

De ondertekening gaf de informele inloopavond woensdag 12 juni een officieel tintje. Ondertussen druppelden buurtbewoners en gebruikers binnen die zich graag lieten informeren over alle plannen.

Sociaal, maatschappelijk en cultureel nut
Enkele jaren geleden kocht de David Evekink Stichting het pand van Perspectief Zutphen, met de verduurzaming in het vooruitzicht. “De David Evekink Stichting ondersteunt sociale en maatschappelijke behoeften en dit sluit daar goed op aan”, vertelt bestuurslid Carel Gaaf, nadat hij de bouwhelm weer heeft afgedaan. “Dit gebouw heeft sociaal, maatschappelijk en cultureel nut.” “Maar het is vrij slecht geïsoleerd. Met lagere energieprijzen was dat nog te overzien, maar nu liep het uit de hand”, verklaart Van Renssen.

Samen maakten de stichtingen een plan voor de verbouwing en mede dankzij de inzet van Silvia Heyl, directeur van de Stichting BOG waarbij DES is aangesloten, lukte het een substantiële subsidie van het provincie te verkrijgen. Die keek niet alleen naar de verduurzaming, maar ook naar het maatschappelijke en sociale karakter.

Dat heeft geleid tot een uitgebreider plan dan oorspronkelijk werd gedacht. Het dak en de wanden worden geïsoleerd, er komt dubbelglas in de vorm van voorzetramen, door de overstap naar gasloos kan afscheid worden genomen van de cv-ketels en de ruimtes worden beter benut. De grote zaal krijgt een mobiele tussenwand en de zolder, die nu nog alleen via een luik bereikbaar is, wordt een volwaardige verdieping met lift. De tuin krijgt ook een make-over, met een tuinhuis waar bijvoorbeeld wandelgroepen kunnen starten. Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Belangrijk onderdeel van het plan is dat bewoners worden betrokken; er is al een stichting opgericht door buurtbewoners die zich bezighoudt met activiteiten, de toneelvereniging in ’t Nut denkt mee over verbeteringen aan het podium en de buurt gaat de tuin beheren. Na de verbouwing is er plek voor meer activiteiten. Niet alleen voor bijvoorbeeld repetitieavonden van verenigingen, maar ook voor ontmoetingen tijdens koffieochtenden en samen koken; er komt een grotere, open keuken die dat mogelijk maakt.

Samen leven
Maar eerst moeten alle gebruikers van ’t Nut tijdelijk uitwijken naar een andere locatie, over het algemeen is dat de Eekschuur, om de hoek. “We hebben al gehoord dat ze daarna graag weer bij ons terugkomen.” De ruimtes zijn beschikbaar voor verenigingen, vergaderingen, feest en partijen. ‘Verbinding maken’ en ontmoetingsplekken zijn belangrijk. Van Renssen: “De verbouwing van het Nut past perfect bij de omgevingsvisie van de gemeente. Met een vernieuwd en nog breder inzetbaar gebouw ontstaan er betere mogelijkheden om nog meer samen te leven en samen plezier te hebben.”

De inloopavond woensdagavond was de laatste activiteit in ’t Nut. De komende twee weken wordt het gebouw leeggeruimd en vanaf 1 juli start Kappert Bouw met de werkzaamheden.

't Nut
't Nut