Het Open Monumentendagcomité komt met een corona-proof alternatief in de vorm van een speciale wandel- en een fietsroute.

“Deze routes zijn niet specifiek verbonden aan het monumentenweekend op 12 en 13 september, dus je kunt je eigen Open Monumentendag bepalen”, aldus Silvia Heyl lid van het comité. “Vanaf 12 september zijn ze gratis af te halen op diverse openbare locaties zoals de VVV en op ons kantoor aan de Berkelsingel. Downloaden kan ook via de website www.openmonumentendagzutphen.nl”.

Loop je de wandelroute, dan kies je voor het oude ‘flaneerrondje’ door het centrum van de stad. Een wandeling van ongeveer 1 uur waarbij verrast zult zijn over de hoeveelheid verschillende (en soms indrukwekkende) bouwstijlen en meer te weten komt over de geschiedenis van de huis- en straatnamen. Ga je met de fiets op pad dan maak je een mooi rondje van 25 kilometer door Zutphen, Warnsveld en De Hoven. Voor de sportievelingen (of voor de gebruikers van een e-bike) is er een extra lus gemaakt door het buitengebied van nog eens 20 kilometer. Ook deze route staat bol van wetenswaardigheden over de monumentale panden en locaties die zich bevinden langs de route.

Op 12 en 13 september zullen op beperkte schaal openstellingen zijn waarbij de 1,5 meter afstand gehanteerd kan worden. Zo zijn de Buitentuinen, beter bekend als de Bleek (eigendom van het Wijnhuisfonds en de Sint Anthony Groote Broederschap) op beide dagen toegankelijk. Zowel de hoogstambrigade als de imkers zijn hier aanwezig om nadere uitleg te geven.

Stichting BOG zit namens het Wijnhuisfonds in het bestuur van het Open Monumentencomité Zutphen en organiseert samen met de Historische Vereniging Zutphen (ondersteunt door de gemeente Zutphen) dit jaar voor de 8ste keer het Open Monumentenweekend.